SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Slätafly Innebandyklubb
Innebandy
Vår historia

[Historian är under uppbyggnad]
Slätafly/SK IBK har en lång och ärorik historia med spel i högsta serien både på herr- och damsidan. Det började någon gång..

..runt 1980
Innan sporthallens tid tränade ett gäng killar innebandy i Torsås Gymnastiksal. Det som gällde då var småmålsspel med mjuka klubbor. Någon organiserad innebandy på riksnivå fanns inte på denna tid.

1981-1987
Älgabrölet
Detta var året då Svenska Innebandyförbundet bildades men någon serie för hela landet fanns inte. Det som dominerade var turneringar runt om i landet. Ofta var dessa dygnet-runtturneringar.I Torsås kommun var det Gösta Olsson, Södra Kärr, som var först att dra igång innebandy i serie. Det var en lokalserie som spelades i industrihotellet i Bergkvara. Där var det spel på stor plan med handbollsmål. Här kom de unga killarna att vara med och fick i början storstryk av de större lagen. Efter något år var man dock med och krigade om seriesegern och vann sedan både denna och den stora Natti-Natti-turneringen i Torsås sporthall. Också denna arrangerades av Gösta Olsson och var bland de stora i landet. Som störst var den 1988 med 79 st. 12-mannalag, alltså med knappt 1000 spelare. Dessutom var det alltid fullsatt på läktarplats. Namnet på laget var nu Älgabrölet och åkte runt på diverse olika turneringar.

1987/88
Södra Kärrs Ftk
Efter segrarna ville laget spela organiserad innebandy och vände sig till innebandyförbundet. Namnet Älgabrölet dög inte i dessa sammanhang och killarna frågade då Gösta Olsson om man fick vara med i Södra Kärrs Fritidsklubb och spela i innebandyförbundets serie. Gösta ställde gärna upp på detta och engagerade sig också i laget. Den 5 december 1987 spelades den första seriematchen i Torsås sporthall. Laget bestod från början av: Pontus Rydell, Per Pettersson, Henrik Olsson, Kent Gullin, David Kjellsson, Pär Axelsson, Jonas Carlsson, Ola Karlsson, Erik Ranstad, Evert Karlsson, Joakim Karlsson, Stefan Bengtsson, Mikael Andersson, Jonas Bengtsson, David Persson och Jonas Persson. Första säsongen slutade med en tredjeplats i division 2 Småland. Natti-Natti vanns också denna säsong. På denna tid prioriterades inte innebandyn och träningstiderna man fick var 4 timmar i veckan. Kl. 18- 22 fredagskvällar.

1988/89
Södra Kärrs Ftk
Säsongen 1988/89 slutar man som seriesegrare och tar steget upp i nya division 2. Detta år arrangerar Södra Kärr ett SM-kval i Torsås sporthall med 2 grupper. Pixbo vinner den ena, Södra Kärr den andra. Detta innebar SM-semiggruppspel i Jönköping. Där blev dock motståndet för hårt och man åkte ut efter en seger och två förluster. Dessa kom mot topplagen Viskan från Helsingborg och Jönköping.

Slätafly IBK
Den 1 juni 1988 bildas Slätafly IBK, detta är frukten av flera års spel i den lokala korpserien med laget Enduro. Det första året bestod klubben av bara ett lag som spelade i dåvarande div I Blekinge. Resultatet blev en femte placering. Två lag var outstanding, Olofström IBK och Karlskrona IF.

1989/90
Södra Kärrs Ftk
Säsongen 1989/90 startar man ungdomsträning i Torsås gymnastiksal. Södra Kärr slutade 2:a i serien detta år. Vid denna tid arrangerar man 3 innebandyturneringar årligen: en småmålsturnering på hösten, den stora Natti-Nattiturneringen och en småmålsturnering för ungdomar på våren. Dessutom arrangeras innefotbolls-turneringen Nyårskulan och snart även löptävlingen Tuppstafetten i Torsås.

Slätafly IBK
Det andra året i klubbens historia innebar stora förändringar. Herrarnas A-lag flyttade över till Smålandsserien där man hamnade i div IV sydöstra. Placeringen blev den samma som året innan, en femte plats. Reservlaget debuterade i seriespel, ett lag som till stora delar bestod av unga och lovande spelare. Även ett damlag gjorde debut. Serien spände över hela Småland och resultatet blev en fjärde plats med bara två poäng upp till tvåan. Ett P-74 lag deltog i DM som avgjordes i Emmaboda. Detta lag skördade oanade framgångar genom att stå som mästare vid turneringens slut. P-77 laget tog också en meriterande plats på pallen genom att komma trea i sitt DM. Denna säsong flyttade vi in i egen klubblokal på Ängsgatan i Torsås.

1990/91
Södra Kärrs Ftk
Till denna säsong har klubben Herrar A och B och för första gången ett damlag i seriespel. På ungdomssidan spelar man med ett P 15 lag i Smålandsserien. Detta år arrangerar Södra Kärr ett SM-kval för damer i Torsås Sporthall. Klubben tog hem både herr- och damturneringen i Natti-Natti. Damlaget vann detta år sin serie ochgick upp i division 1. P 15- laget blir Smålandsmästare efter final mot Slätafly. Alltså två Torsås-lag i final! En kombination av Södra Kärr och Slätaflyspelare i P 15 tar hem Stjärncupen i Karlstad.
Slätafly IBK
A-laget tar ett pinnhål upp till div IV och slutar på en fjärde plats vilket ses som ett steg i rätt riktning. Damlaget spelade en avgörande match mot Ekenäs om fortsatt spel i div I. Man vann och klarade sig kvar i div I. Det äldsta pojklaget för året, P-75, hade inga som helst problem att ta sig igenom serien fram till en final. Där stod Södra Kärr för motståndet. Lagen gick inte att skilja åt förrän i "sudden death", då det blev förlust med 4-3. Tillsammans åkte dessa lag till Karlstad för att delta i Stjärncupen. Obesegrade i hela turneringen vann man finalen mot Sjöstad IF med 6-2. För tredje och sista året avgjordes Karsbo-Open i tennis, ett trevligt initiativ vid sidan av innebandyn.

1991/92
Södra Kärrs Ftk
Detta år lämnar många spelare herrlaget och flera ungdomar tas upp i seniorlaget. Laget kämpar sig dock kvar i tvåan. Klubben ställer detta år upp med ett P 12-lag för första gången. Hela 106! lag ställer upp i småmålsturneringen. Älgabrölet ställer upp i Natti-Natti för sista gången och vinner sin fjärde seger. Detta år startar man Buster Cup, en landsomfattande ungdomsturnering. Spelplatser i Sverige är Skellefteå, Mora, Stockholm och Torsås. 26 lag kom till Torsås, som längst från Göteborg.

Slätafly IBK
A-laget genomför säsongen på ett fint sätt vilket betyder avancemang till kommande år. Laget är ungt och har framtiden framför sig kan man läsa som kommentar av ledarna. Damlaget har för året gått en tuff säsong till mötes. Truppen har varit tunn men efter en väl genomförd kämparinsats slutar man på en femte plats. För andra året i rad åker klubbens ungdomar till Stjärncupen i Karlstad detta år med eget lag . Man tar sig igenom gruppspel och kvartsfinal fram till semifinal genom att b.la. slå Balrog. Där ställs man mot Wetterstaden som dessvärre blev för svåra.

1992/93
Södra Kärrs Ftk
Innebandyn bildar en egen sektion i Södra Kärr Fritidsklubb. Detta år åker klubben iväg till en Innebandyturnering i Barcelona med både herr- och damlaget. Herrlaget vinner turneringen efter finalvinst över Stockholmslaget Fornudden. Senare på hösten vinner herrlaget även den stora turneringen Varbergsspelen före många lag från högsta serien. Både herr- och damlaget slutar denna säsong trea i Smålands högsta serier.

Slätafly IBK
A-laget klarar avancemanget till div III på ett bra sätt och slutar på en femte plats. Damlaget får samma plats som året innan, men på grund av den tunna truppen läggs denna verksamhet vilande tills vidare. Slätafly IBK genomförde för fjärde året Tupp-Cup, för året deltog ett 40-tal lag. 1993-94 Seriesystemet läggs till året om och man spelar åter i div IV. Men efter en lyckad säsong slutar man på en andra plats vilket betyder kval. Där ställs man mot Myresjö/Ekenäs om en plats i trean. Efter vinst både hemma och borta är avancemanget spikat. Juniorerna åkte till Ingelstad för att försöka kvala till JSM, detta lyckades dock inte.

1993/94
Södra Kärrs Ftk
Detta är första säsongen då förbundsserierna startar och Södra Kärr är med i tvåan med lag från Småland, Skåne, Halland och Blekinge. Damerna slutar i mitten av tabellen och herrarna fyra. Klubben får sin första klubblokal i Bergkvara.
Slätafly IBK
-
1994/95
Södra Kärrs Ftk
En historisk säsong som på herrsidan slutade med herrseger och kval till elitserien. Detta var året när Sverige startade elitserien och då var Södra Kärr FTK med. I kvalet om en plats bland fyra lag tog SK hem segern. Lagen man slog var de klassiska: Viskan från Helsingborg, Onsala från Kungsbacka och Robertshöjd från Göteborg. Innebandyn var nu verkligen het och sporthallen kokade och var fullsatt varje match. Klubben kunde nu räkna sig bland de 24 bästa i landet.
Slätafly IBK
A-laget klarade sig bra i div III trots att man slutade på undre halvan. Man spelade jämt mot seriens topplag vilket får betecknas som bra. 1995-96 A-laget tar säsongen som något av ett mellanår, mer än hälften av spelarna ligger i lumpen, men man tar sig samman och klarar en mittenplats i div II södra Småland. Reservlaget gör comeback i reserv div III efter att laget vilat en säsong. Nämnas kan också att klubblokalen genomgår en upprustning.

1995/96
Södra Kärrs Ftk
Första året med elitseriespel i Torsås. Fullsatt varje match och en bra placering i publikligan med ett snitt på 389 personer. TV-sporten hittade också till Torsås och Södra Kärr var med i sportspegeln vid två tillfällen. Södra Kärr tog hem 17 poäng och slutade 10:a , vilket räckte till kval. Där tog det dock slut med ett tröttkört och slitet lag. Intresset för sporten hade dock stigit enormt och media gav rekordstort utrymme för Södra Kärr. Lite i skymundan missade damerna kvalet till division ett. Efter 4-4 borta mot Engelholm ser det bra ut men efter förlust hemma med 0-3 blir det fortsatt division 2-spel.

Slätafly IBK
-
1996/97
Södra Kärrs Ftk
Herrlaget brandskattas hårt och hela 10 spelare försvinner till utlandet och svenska klubbar. Verksamheten växer dock och man ställer upp med 10 serielag. Damerna slutar tvåa detta år och herrarna klarar sig kvar genom vinst i sista matchen och slutar mirakulöst femma i division 1. Klubben skaffar en fin klubblokal på Allfargatan i Torsås.
Slätafly IBK
En säsong att lägga på minnet. Klubben bestämmer sig för att göra en satsning för att se om vi kan vara med och tampas med de bästa i vårt distrikt. Resultatet blir att A-laget bärgar en tredje plats i div II södra Småland (Mycket tack vare den nye tränaren Tomas "Tummen" Jonsson). Ett steg i rätt riktning kan man läsa om i verksamhetsberättelsen. Reservlaget svarar för en lysande säsong och vinner sin serie. Juniorerna är inte mycket sämre och slutar på en andra plats.

1997/98
Södra Kärrs IBK
Södra Kärr IBK bildas som en fristående förening. Klubben växer ytterligare och ställer upp med 12 serielag. Herrarna får nu tillbaka flera spelare och ställer upp med det kanske mest namnkunniga laget hittills. Man vinner Växjömästerskapen men i serien slutar man dock ”bara” trea. Damerna gladde stort denna säsong och kvalade upp till division 1 genom vinst över skånelaget Röke. Återigen flyttar man till en ny klubblokal i Torsås.
Slätafly IBK
Med serieomläggningar för A-laget till kommande säsong var man tvungen att vara på den övre halvan vid seriens slut i mars för att få stanna kvar i Smålans högsta serie. Laget gjorde vad få trodde var möjligt, spelade disciplinerat säsongen igenom vilket resulterade i serieseger. Detta innebär att man tar steget upp på förbundsnivå, vilket måste betraktas med beundran. Året började förövrigt med en tredje plats i Maxi-Cup. Ungdomssidan startas upp på nytt efter att ha varit vilande i några år och till kommande år utökas lagen till två. Alla som genom åren har haft del i klubben bör tackas, ingen nämnd och ingen glömd.

1998/99
Södra Kärrs IBK
Klubben åkte med herr- och damlaget till Schweiz för träningsspel. De bottentippade damerna överraskade och tog hem division 1 och gick upp i elitserien. Det är andra gången i klubbens historia man spelar i elitserien och detta gjorde man som nykomling. Herrarna som återigen tappat många spelare kämpar till sig en sjundeplats. Torsås utses nu flera år till årets innebandykommun.
Slätafly IBK
Klubbar ställs ständigt inför nya utmaningar en del som är små och en del som är betydligt större. Slätafly IBK drabbas inför denna säsong för två angenäma utmaningar, dels har A-laget tagit steget upp på förbundsnivå och ungdomssidan växer så att det knakar. Första året för representationslaget på denna höga nivå får betecknas som väl godkänd, i en stenhård serie kniper vi en fjärde plats med endast 4 futtiga poäng upp till täten. Thomas Johnsson gör sitt sista år som tränare för denna gången. Den stora satsningen på ungdomssidan fortgår och innan årets slut har man hunnit passera 100 strecket i antal ungdomar. Det är med nöje vi blickar framåt till nästa år då vi kommer att ställa upp med 7st pojk- och flicklag.

1999/00
Södra Kärrs IBK
Återigen fullsatt i sporthallen och elitinnebandy i Torsås. Damerna blev långtifrån några slagpåsar men tvingades ändå ur elitserien efter en åttondeplats. Ännu en gång mycket utrymme i media för klubben och sporten. Herrarna som flera år tappat många spelare var chanslösa i division 1 och fick ta klivet ner i division 2.
Slätafly IBK
-
2000/01
Södra Kärrs IBK
Ett tufft år för föreningen då damerna slutar 4 i division 1 och herrarna faller ihop och blir degraderade till trean. Efter säsongen startas ett samarbete med Slätafly IBK.
Slätafly IBK
-
2001/02
Södra Kärrs IBK
Detta år spelar damerna i Södra Kärr IBK och herrarna delas upp mellan Slätafly IBK i division 2 och Södra Kärr IBK i division 3 som fungerar som farmarlag. Damerna slutar tvåa i division 1 efter en stark säsong.
Slätafly IBK
-
2002/03
Denna säsong är den första som spelas i den nya föreningen Slätafly/ Södra Kärr IBK.

 
Guldsponsor